Cara Hilangkan Batu Karang Elak Buah Pinggang Rosak

Salah satu punca dikatakan penyebab terjadinya batu karang ialah kurang minum air. Batu karang terbentuk disebabkan oleh terdapatnya kepekatan  yang tinggi bahan-bahan tertentu di dalam air kencing yang menyebabkan terbentuknya kristal. Dan pastinya pesakit-pesakit batu karang  ini berusaha dan berikhtiar cara untuk menghilangkan batu karang dalam masa yang sama tidak memberi kesan buruk kepada buah pinggang.

ubat batu karang yang tidak memberi kesan buah pinggang

Antara gejala-gejala batu karang ialah :

 • Air kencing berdarah
 • Air kencing keruh dan berbau busuk
 • Kencing tak lawas
 • Rasa sakit yang teramat sangat daripada belakang hingga ke kemaluan
 • Rasa sakit yang tajam pada testikel
 • Demam jika terdapat jangkitan kuman
 • Rasa sakit dan sengal-sengal di belakang jika batu karang di buah pinggang
 • Loya, muntah dan sesak nafas bagi kes kronik (kegagalan buah pinggang)

Rawatan Untuk Pesakit Batu Karang

 • Pembedahan

Batu Karang boleh dibuang melaui pembedahan laparoskopik kolesistektomi. dan biasanya pembedahan pundi hempedu dilakukan menggunakan laparoskopi iaitu sejenis tiub nipis ­dengan sistem lampu dan kamera video kecil.

 • Bukan pembedahan

Batu karang terbentuk berulang kali apabila rawatan bukan pembedahan dilakukan. Bagaimanapun, apabila pembedahan bukan pilihan utama pesakit, doktor akan mencadangkan pengambilan ubat ursodial (Actigall) yang akan melarutkan batu kolesterol untuk tempoh ditetapkan.Rawatan ini sesuai dilakukan untuk batu karang yang kecil.

Batu Karang Terbentuk Kembali

Penyanyi Sharifah Zarina menghidap penyakit batu karang dan usaha membuangnya tidak berhasil.

Sharifah Zarina, 32, berkata, dia telah menjalani rawatan laser bagi membuang batu karang tersebut pada 24 April lalu, di Pusat Perubatan Subang Jaya dekat sini.

Saya pernah membuang batu karang pada tahun 2006 lalu melalui beberapa rawatan, tetapi tidak sangka ia jadi semula, malah lebih besar daripada sebelum ini.

“Pada 24 April lalu saya menjalani rawatan laser untuk membuangnya, namun dua minggu selepas itu ia masih lagi ada dan pihak hospital akan buat semula pemeriksaan untuk mencari jalan lain membuangnya,” ujarnya ketika dihubungi mStar Online, di sini, Jumaat.

Tambah penyanyi Langit Ke Tujuh ini, kedudukan batu karang yang terletak dalam buah pinggangnya membuatkan ia tidak boleh dibuang melalui kaedah pembedahan.

Bagaimanapun, dia mengakui tidak pernah mencuba rawatan tradisional sebagai cara alternatif yang kebiasaan digunakan segelintir pesakit batu karang.

“Batu karang yang saya hadapi ini agak rumit untuk dibuang kerana ia jauh di bawah buah pinggang dan hanya beberapa kaedah sahaja yang boleh dilakukan.

“Rawatan laser yang saya buat pun tidak berkesan dan sekarang mereka sedang fikir cara lain, kalau boleh saya tidak mahu melakukan laser lagi sebab ia sakit dan memerlukan kos yang tinggi.
“Rawatan tradisional saya tidak pernah pula cuba kerana apabila rasa sakit saya hanya terus ke hospital sahaja,” katanya.

Dalam pada itu, Sharifah Zarina berkata, dia masih boleh melakukan aktiviti harian seperti biasa namun dia sentiasa bergantung kepada ubat dan perlu meminum air yang banyak bagi mengurangkan kesakitan.

Merawat batu Karang Dengan Vivix

Selain medapatkan rawatan doktor contohnya menjalani pembedahan, boleh juga mencuba rawatan alternatif yang mungkin lebih serasi terhadap penyakit batu karang ini. Sebab itulah, saya suka mencadangkan vivix untuk pesakit batu karang. Ramai yang telah berjaya sehingga doktor sendiri terkejut batu tersebut telah hilang.

Pelanggan saya sendiri pun mengalaminya setelah pengambilan 2 botol vivix secara konsisten.

Amazing kan? Tiada yang amazing pun sebenarnya sebab semua itu kuasa Allah dan kerja ALlah. Tugas kita hanya berusaha sebanyaknya.

ubat batu karang yang tidak memberi kesan buah pinggang-1

Bagaimana Vivix bertindak merawat Batu Karang??

Vivix mampu membaiki dan melindungi selular DNA supaya sentiasa baik, mengawal genetik supaya sentiasa melambatkan penuaan sel badan, menggalakkan pembentukan mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel tubuh. Jadi, sel tubuh akan sentiasa bertenaga dan sihat untuk melawan penyakit dan ketidakstabilan badan.

Antara Punca sebarang penyakit termasuklah penyakit Batu karang ialah kerana MITOKINDRIA GAGAL HASILKAN TENAGA. Anda semua pasti sudah tahu  yang Vivix mampu mengaktifkan mitokondria ini kerana ia mempunyai Resveretrol. Resveretrol dikenali sebagai ibu segala antioksidan, tapi vivix  10 kali ganda lebih baik dari resveretrol. Bayangkan kalau  10 kali lebih baik dari resveretrol, memang terbaik khasiatnya.

Mitokondria adalah sebuah organel terbesar yang kedua yang ada di dalam sel.

Sel mitokondria ini adalah salah satu sel yang sangat berperanan pada proses respirasi pada sel. Kerana peranannya yang sangat penting inilah mitokondria juga sering disebut sebagai pusat kekuatan sebuah sel. Kita mampu menemukan sel mitokondria ini disetiap sel dalam tubuh kita.

Fungsi utama dari bahagian mitokondria sendiri adalah respirasi selular atau proses kimia untuk melepaskan energi yang ada di dalam glukosa. Fungsi mitokondria ini juga berkaitan dengan siklus asam sitrat, transportasi elektron, mengontrol siklus sel, pemantauan pertumbuhan sell, dan mengelola apotosis.

Selain melakukan aktiviti seharian seperti pergerakan tubuh, tenaga dalam bentuk ATP ini juga untuk proses penghadaman, perkumuhan dan segala aktiviti di peringkat sel. Tanpa tenaga ATP, sel-sel tubuh akan mati. Jika banyak sel yang mati dalam organ, ia menyebabkan kegagalan fungsi organ.

Cuba bayangkan kita tidak mempunyai cukup tenaga. Kita tidak makan beberapa hari, sudah tentu kita tidak mampu melakukan kerja-kerja kita kerana pergerakan tubuh kita memerlukan tenaga yang diperolehi dari makanan yang kita ambil.

Jika ia berlarutan (tidak makan beberapa minggu), sudah pasti kita akan mati. Begitu halnya dengan sel-sel dalam organ pada tubuh kita.

Bertindak Segera.. Jangan bertangguh!

Saya cadangkan jika anda tahu penyakit anda lebih awal, berusahalah dengan Vivix secepat mungkin. Nilai wang ringgit memang tidak dapat menandingi kesihatan yang terlalu mahal nilainya.

Terutama sekali jika yang mengidap kanser tersebut adalah orang yang kita sayang dan ibu bapa kita yang sudah tua. Sudahlah sisa kehidupan tidak lagi panjang, dibebankan pula dengan pembedahan demi pembedahan…kimo demi kimo. Sengsara tubuh lemahnya menghadap rutin sebegitu.

Kepada anda yang membaca artikel ini, saya cadangkan usahlah bertangguh usaha demi kesihatan diri atau kesihatan orang tua kita. Jika anda benar-benar ingin sihat dan bebas kanser, whatsapp terus saya di 0193511315.

2 comments for “Cara Hilangkan Batu Karang Elak Buah Pinggang Rosak

 1. November 27, 2016 at 17:38

  Betul .. penjagaan pemakanan amat penting.. cuma bila dah kena penyakit batu karang ni.. carilah pendekatan terbaik untuk merawat penyakit anda dari mengganggu kehidupan anda

 2. May 24, 2018 at 12:20

  seksanya jika ada batu karang ni. Diharap agar masyarakat kini lebih peka dengan kesihatan diri dan menjaga pemakanan mereka.
  semakkini recently posted…Waktu Berbuka Puasa Dan Imsak Seluruh Negeri Di Malaysia 2018My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge