Cara Terbaik Cegah Barah Usus

Mengikut panduan American College of Gastroenterology, jika anda mempunyai saudara terdekat (ibu bapa atau adik-beradik) menghidap kanser kolon (kanser usus) pada usia sekitar 60 tahun, anda perlu mula menjalani pemeriksaan usus atau kolonoskopi pada umur 40 tahun. Berdasarkan data diperoleh, individu berisiko tinggi dan mencapai usia 50 tahun digalakkan menjalani pemeriksaan awal pada usus iaitu kolonoskopi.

Siapa Yang Berisiko Menghidap Barah Usus

 Risiko mendapat kanser usus bagi lelaki dan wanita lebih kurang sama tetapi kanser yang menyerang bahagian rektum lebih banyak dihadapi wanita. Pakar Toksikologi Makanan Fakulti Sains dan Teknologi Makanan Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Ahmad Faizal Abdul Razis berkata, kanser usus boleh menyerang siapa sahaja.
“Sikap masyarakat yang suka ambil ringan dan tidak peduli sesuatu simptom boleh memudaratkan. Misalnya, simptom najis berdarah. Ada beranggapan ia buasir dan selagi tidak menyakitkan, tidak mahu berjumpa doktor.

“Sikap sambil lewa itu menyebabkan pesakit sukar diselamatkan kerana sudah berada pada tahap lanjut. Mungkin juga ada yang menganggap penyakit ini tidak serius seperti kanser lain.

“Sebenarnya jika dibiarkan ia juga boleh membawa maut,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis ‘Jom! Makan Sihat’ anjuran Yakult (Malaysia) Sdn Bhd di Bangsar baru-baru ini.

Sejarah Keluarga, Usia , Merokok dan Obesiti Lebih Berisiko Barah Usus

Menurutnya, sejarah keluarga, peningkatan usia, merokok, obesiti, kencing manis, pengambilan alkohol serta makanan yang diawet antara risiko tinggi yang menyumbang kepada kanser kolon.

“Kanser itu terbentuk apabila ada ketumbuhan kecil dinamakan polip. Polip berasal daripada sel yang menyelaputi usus dan rektrum iaitu dinding usus.

“Biasanya ia mengambil masa hingga 10 tahun untuk menjadi polip sebelum menjadi benign (tidak bersifat barah) yang lama kelamaan membesar dan berkembang menjadi barah. Memang sukar mengenal pasti polip mana yang berpotensi berkembang menjadi kanser,” katanya.

Kanser kolon sering dialami penduduk negara maju dan membangun. Di Malaysia, penyakit ini sering menyerang dan menduduki tangga ketiga jenis kanser yang kerap dihidapi penduduk.

Turut hadir, Pengarah Jualan dan Pemasaran Yakult (M) Sdn Bhd, Hiroshi Hamada, Timbalan Pengurus Jabatan Pengurusan Awam dan Sains, Lim Siew Ling serta duta Yakult, Scha Alyahya dan Jack Lim. Turut diadakan demo masakan makanan sihat bersama Cef Zubir.

Faktor/risiko menghidap kanser usus:

1. Diet tidak seimbang iaitu kerap mengambil makanan banyak lemak dan kurang makan serat.

2. Kegemukan.

3. Bekas pesakit kanser kolon yang sudah menjalani pembedahan membuang kanser berkenaan.

4. Pesakit pernah mempunyai polip dalam usus. Tidak semua polip berisiko mendapat kanser usus. Cuma satu polip iaitu adenomatous dipercayai penyebab kanser.

5. Risiko mendapat kanser usus meningkat apabila semakin bertambah umur. Mereka yang berusia lebih 40 tahun ada risiko.

6. Gaya hidup sedentari iaitu kurang bersenam.

Gejala Barah Usus

Gejala biasanya bergantung pada bagaimana kanser itu terjadi, antaranya:

1. Keluar darah melalui dubur – bergantung pada di mana usus itu berada. Jika kanser terjadi di bahagian berdekatan dubur, darah yang keluar berwarna merah terang dan cair. Jika berlaku di sebelah kanan, darah biasanya bercampur najis dan ia berwarna lebih pekat.

2. Perubahan tabiat buang air besar. Kadangkala pesakit mengalami cirit-birit dan diselang seli dengan keadaan normal juga sembelit. Pesakit juga kadangkala tidak puas buang air besar iaitu terasa ingin membuang air besar tetapi tiada apa yang keluar.

3. Sakit perut lebih kepada bahagian kiri abdomen.

4. Berat badan berkurangan tanpa sebab.

5. Muka pucat, kurang darah (anemia), letih dan tidak bermaya.

6. Kurang 10 peratus pesakit mengalami penyumbatan usus.

Mengurangkan risiko kanser usus:

1. Mengamalkan hidup sihat iaitu mengambil makanan berkhasiat dengan melebihkan sayuran dan buah-buahan.

2. Mengurangkan makanan lemak haiwan seperti kambing dan lembu.

3. Mengekalkan berat badan seimbang.

4. Bersenam.

5. Tidak merokok.

6. Tidak mengambil minuman keras.

Empat rawatan utama untuk kanser usus

• Pembedahan.

• Radioterapi.

• Kemoterapi.

• Target terapi.

Rawatan Alternatif Kanser Usus dengan VIVIX SHAKLEE

Selain medapatkan rawatan doktor contohnya kimoterapi, boleh juga mencuba rawatan alternatif yang mungkin lebih serasi terhadap penyakit kanser ini. Sebab itulah, saya suka mencadangkan Vivix Shaklee untuk pesakit kanser khususnya kanser usus. Ramai yang telah berjaya sehingga doktor sendiri terkejut sel kanser boleh hilang. Sedangkan sebelum itu telah didiagnos sebagai kanser tahap 4.

Pelanggan saya sendiri pun mengalaminya setelah pengambilan 2 botol vivix secara konsisten.

Amazing kan? Tiada yang amazing pun sebenarnya sebab semua itu kuasa Allah dan kerja ALlah. Tugas kita hanya berusaha sebanyaknya.

Doktor juga terkejut pesakit kanser usus tahap 4 ini boleh sembuh dan semakin sihat. Sehingga Vivix mampu sembuhkan kanser usus yang teruk.

 

Bagaimana Vivix bertindak melawan kanser??

Vivix melemahkan dan membunuh virus jahat yang mengaktifkan sel-sel kanser. Vivix juga membantu pulihkan DNA dalam badan manusia, bersihkan darah kotor serta aktifkan antibodi badan manusia yang sedang tidur.

Kajian menunjukkan, Vivix adalah antioksida terbaik. Penawar terbaik untuk sakit kanser, diabetes, darah tinggi, tibi, gout, tumor dan SLE. Sebab itulah vivix dapat sembuhkan kanser usus.

Ramai yang mula mencari alternatif kepada penyakit kanser apabila sudah memasuki kanser tahap 4. Sedangkan ketika itu badan sudah terlalu lemah dan sudah banyak kali kimo terpaksa dilakukan.

Bertindak Segera.. Jangan bertangguh!

Saya cadangkan jika anda tahu penyakit anda lebih awal, berusahalah dengan Vivix secepat mungkin. Nilai wang ringgit memang tidak dapat menandingi kesihatan yang terlalu mahal nilainya.

Terutama sekali jika yang mengidap kanser tersebut adalah orang yang kita sayang dan ibu bapa kita yang sudah tua. Sudahlah sisa kehidupan tidak lagi panjang, dibebankan pula dengan pembedahan demi pembedahan…kimo demi kimo. Sengsara tubuh lemahnya menghadap rutin sebegitu.

Kepada anda yang membaca artikel ini, saya cadangkan usahlah bertangguh usaha demi kesihatan diri atau kesihatan orang tua kita. Jika anda benar-benar ingin sihat dan bebas kanser, whatsapp terus saya di 0193511315.

1 comment for “Cara Terbaik Cegah Barah Usus

  1. September 3, 2016 at 11:30

    bagus ada ubat alternatif macam ni..tapi sebelum consume, kena dapatkan nasihat doktor kita dulu.
    apdm recently posted…Aplikasi Pangkalan Data Murid APDMMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge