Tag: Perkembangan Anak

Mengatasi Masalah Batuk Berkahak Kanak-Kanak

Tiba-tiba je Izz Hadif batuk dan selsema setelah sekian lama anak bujang saya tak diserang penyakit berjangkit ini. Saya memang risau kalau Hadif ni batuk dan selsema. Tambah-tambah dia dihantar ke taska. Memang terdedah kepada penyakit berjangkit. Sebab itulah kalau nampak simpton-simpton penyakit…

Bahaya JAundice/Kuning Kepada Bayi

Assalamualaikum dan Salam sejahtera Selepas menyambut kehadiran orang baru, ramai juga ibu yang menghadapi masalah anak jaundice atau penyakit kuning. Memang agak merumitkan jika anak disahkan ada kuning. Ibu terpaksa berulang alik ke klinik untuk pemeriksaan darah untuk mengambil bacaan.…

Minyak Ikan untuk meningkatkan IQ Anak

Salam… Ada KAJIAN yang membandingkan antara IBU Hamil dan Menyusu yang mengambil DHA sebanyak 1100mg (serta 800mg EPA) dan ibu yang hanya mengambil 100mg DHA sehari semasa mengandung. Hasil Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang ibunya mengambil DHA sebanyak 1100mg DHA mendapat keputusan Ujian IQ yang tinggi.  Tahap IQ…

Cara Rangsang Anak Lambat merangkak

Salam… Hari ni ada terbaca satu post kat Group Parenting berkenaan masalah bayi mereka yang belum lagi merangkak walaupun dah berusia 10 bulan. Seharusnya kita sebagai ibu bapa mesti rasa risau bab perkembangan anak-anak ni.  Pada usia 6 bulan bayi…

Kelebihan Mealshake

Jom layan testimoni ni dulu..  Sentap tak baca?? Haa.. ibu-ibu yang ada masalah anak-naka yang susah benor nak makan ni boleh lah cuba bagi Mealshake ni. Kalau kita tak try kita tak tahu samada berkesan atau tidak kan.. tapi, kalau…

Minyak ikan omega 3 Shaklee terbukti baik untuk otak

Fish candy… Ada KAJIAN yang membandingkan antara IBU HAmil dan Menyusu yang mengambil DHA sebanyak 1100mg (serta 800mg EPA) dan ibu yang hanya mengambil 100mg DHA sehari semasa mengandung. Hasil Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang ibunya mengambil DHA sebanyak 1100mg DHA mendapat keputusan Ujian IQ yang tinggi.  Ini…