Tag: Tips Ibu Hamil

Kisah Ibu Mengandung tidak selera makan

Alhamdulillah..  Dah mencecah 37 minggu usia kandungan ni. Sekarang ini hanya menunggu hari. Masih gagah ke office. Kalau ikutkan hati, nak je cuti awal. tapi, memandangkan masih banyak lagi keje yang tertangguh kat office tu terpaksa lah jugak kan. Pengalaman…

Tips dan Cara Menambah Air Ketuban

Antara masalah biasa yang berlaku semasa kehamilan ialah air ketuban kurang/terlebih, kencing manis (GDM),darah tinggi, kepekatan darah rendah (HB low). Air Mentuban/Ketuban Kurang dan Hampir kering juga dikenali sebagai Oligohydramnios. Pengalaman saya ketika melahirkan anak yang sulung. Masa tu kandungan…

3 Tips Ketika Terkena Simpul Biawak

Kaki Kebas atau Cramp selalu terjadi kepada Ibu Mengandung. Selalunya berlaku pada waktu malam pada urat betis. Biasa orang kaitkan sebab kurang minum susu. Tapi, ada juga yang minum susu bergelas-gelas tapi masih kena simpul biawak atau cramp ni. Kadang-kadang faktor…

Kurang Kalsium : Komplikasi semasa meneran

 Hari ni nak kongsikan pasal kesan kuranganya kalsium dikalangan ibu mengandung.. Hmmm… penting rupanya Kalsium ni.. Memang tak pernah terpikir kan kepentingan Kalsium ni semasa Meneran. Jom baca artikel dari KOSMO ni. harap bermanfaat kepada semua. APABILA bercakap mengenai kepentingan…

Kesan Kurang zat besi ketika hamil

Adakah Anda Tergolong dalam kategori HB rendah semasa mengandung? saya nak share satu artikel pasal kesan HB low kepada mummy sume. Selamat membaca dan bertindak.. Lazimnya wanita mengandung mengalami masalah anemia kekurangan zat besi. – Gambar hiasan RASA letih, sakit,…